oksekøb bliver luksus som champagne

Slagteriboss: Oksekød bliver luksus som champagne

Af: Nils Svalebøg

I dag fravælger mange unge mennesker kød af sundhedsmæssige og dyreestetiske grunde. De plantebasserede fødevarer er på stærkt indtog. Samtidig er landbruget presset af et stort folkeligt krav om mere klimavenlighed.

Oksekød bliver aldrig super klimavenligt

Slagteribossen på Danish Crown, Jais Valeur, siger til Berlingske Tidende:

»Oksekød kommer ikke til at blive super klimavenligt. Det bliver lidt ligesom champagne, nemlig et luksusprodukt. Vi vil stadig have en produktion, men der vil være tale om produktion af okse- og kalvekød, der kommer fra malkekvæg, kalve og kødkvæg, som går og græsser på engen og skaber biodiversitet. Kødkvæget vil være et luksusprodukt, som vi spiser, når vi skal forkæle os selv.

Jais Valeur mener ikke svineproduktionen vil blive ramt, men at priserne på svinekød nok også vil stige.

Grøn omstilling kan give kvalitetskød fra gamle husdyrracer

Stig Benzon fra foreningen Danske Arkegårde mener at klimaudfordringerne og en eftertragtet luksuriøs tilgang til oksekød, som Jais Valeur fra Danish Crown påpeger, kan åbne nye muligheder.

– At bringe de gamle kvægracer på banen, vil være en oplagt mulighed. Vi har en god historie at fortælle omkring de gamle husdyr. Dyrene et et stykke levende kulturhistorie. Samtidig er kødet en kulinarisk oplevelse og dyrene har haft et godt liv.

– De gamle kvægracer er som skabt til at indgå i en grøn og miljøvenlig produktion. Samtidig kan racernes overlevelse sikres. Det vil være oplagt at indtænke begreber som skovlandbrug, holistisk afgræsning og arkegårdskonceptet. Ekstensive landbrugsproduktionsformer i pagt med naturen.

Fakta:

Skovlandbrug: er det danske ord for det engelske ‘agroforestry’. Skovlandbrug er, som ordet siger, en kombination af landbrug og skov, der har et miljø- og produktionsmæssigt sigte. Det kan for eksempel være en kombineret produktion af husdyr og frugt, som på Bellingehus.

Holistisk afgræsning: er et græsningssystem, hvor kreaturene jævnligt, skifter græsningareal. Holistisk afgræsning betyder at græsset ikke bides ned, at miljø og biodiversiteten trives.

Arkegårde: er er en helhedstanke, hvor gamle, danske husdyrracer og gamle, danske kulturplanter indgår i symbiose. Bevaringen foregår så vidt muligt in situ på arkegårdene, det vil sige dyr og planter indgår i det oprindelige landbrugsmiljø på gårdene.

Stig Benzon aner nye muligheder for en eksklusiv landbrugsproduktion baseret på de gamle, danske kvægracer.
Stig Benzon aner nye muligheder for en eksklusiv landbrugsproduktion baseret på de gamle, danske kvægracer.