Kom maj du søde milde, Oregaard bevaringscenter

Kom maj du søde milde

Det er forår. Ingen måned er vel smukkere og mere livskraftig end maj. Græsset grønnes, træerne springer ud og mælkebøtterne sætter kulør på landskabet.

Jeg er så privilegeret, at jeg, foruden at være lirekassemand, arbejder med at redde og bevare vore gamle, danske husdyrracer på Oregaard, bevaringscenter på Nordfyn.

Her findes en helt unik landskabstype, der efterhånden desværre er yderst sjælden grundet det effektive, danske landbrug. Her er både småsøer, bæk og et overdrev, hvor husdyrene og naturens vilde dyr trives i fordragelighed, side om side. – Som de gjorde det i landbruget i gamle dage, da jeg var ung. Her slår lærken sine triller. Stærene finder føde i engene og ved bækken. Fiskehejre, svaner, vildænder, viber og svaler lever af det naturen tilbyder så rigt her, hvor kvæg og heste græsser side om side i et visuelt guldalderlandskab.

Tænk sig, hvilken natur Danmark kunne få med få midler, hvis landbrug og natur igen kunne forenes i et bæredygtigt miljø.

De gamle husdyrracer på Oregaard er et stykke levende kulturhistorie, der er truet. – Det er lirekassen og lirekassemændene også. – Begge dele er værd at bevare for vore efterkommere.

En forårsdag i maj tog jeg lirekassen med på arbejde og spillede en lille hyldest til foråret. Melodien, Kom maj du søde milde, er skrevet af Wolfgang Amadeus Mozart i 1791. Den spilles på Rottekongen Cibrinos gamle lirekasse.