Holistisk afgræsning: hokus pokus – eller fakta og sund fornuft?
Konsulent Thorkild Nissen, mener metoden har gang i fremtiden og med fordel kan benyttes med de gamle danske kvægracer.
Kvægdriftsmetoden holistisk afgræsning har været et omdiskuteret emne. Måske grundet betegnelsen, der for mange virker som uforståelig hokus pokus? – Måske grundet manglende forskning og fakta?
Økologikonsulent med speciale i holistisk afgræsning, Thorkild Nissen, der tidligere var kvægbrugskonsulent, er stærk tilhænger af metoden. Han er konsulent i Holistisk Økologi og anvender holistisk afgræsning i sit eget kvægbrug på øen Egholm, der ligger i Limfjorden ved Aalborg.
Her i filmen, fortæller Thorkild Nissen om holistisk afgræsning. Metoden går helt enkelt ud på at lade kvæget græsse, mens det kontinuerligt flyttes til fra sted til sted. På den måde bides græsset aldrig helt ned, og der er altid nyt frisk foder.
– Metoden er tillige miljøvenlig fordi CO2 fra dyrene indlejres i græssets rødder. Samtidig er metoden med til at gøre jorden frugtbar, skabe en husmusfyldt jord og en tiltrængt biodiversitet til glæde for naturen. Økonomisk er holistisk afgræsning en god forretning. Det naturlige foder udnyttes og der skabes kødkvæg er høj kvalitet, der kan sælges til en god pris, fortæller Thorkild Nissen.