Sortbroget Dansk Landrace nedstammer fra det gamle danske landsvin, der har rødder tilbage til jernalderen.
Det ældste billede af racen findes på et kalkmaleri fra ca. 1480 i Hald Kirke i Ommersyssel.
Racen har aldrig været særlig udbredt i Danmark og udgik af kommerciel produktion efter anden verdenskrig. En af grundene var, at slagterierne fandt den sortbrogede gris uegnet til fremstilling af bacon.
Danmarks bedste svinekød
Den danske mesterkok, Claus Meyer, lovpriser imidlertid kødet fra svineracen, som han betegner som en slags kobekød fra svin. Han skriver i sin kogebog: Smagen af Danmark: – På restaurant Noma afholdt vi for nylig en smagning af svinekødet fra Sortbroget Dansk Landrace for indbudte kokke, mad- og vinjournalister. 9 ud af 10 bedømte entydigt kødet, som det bedste svinekød de nogensinde havde smagt.
Udseende
Racen er sort- og hvidbroget. Svinet er mindre end de moderne svineracer. Trynen er lang, ørene er store og hængende. Et særligt kendetegn for det racen er halstitter, der sidder som et par brusklapper på undersiden af halsen.
Racen er kendt for en høj frugtbarhed og er velegnet til opdræt i friland.
Der var i 2020 registreret 98 sortbrogede, danske landracegrise i bevaringsarbejdet.