Dansk Landand

Dansk Landand var ofte et eftertragtet festmåltid forbeholdt højtider, familie og gode venner.
Dansk Landand var ofte et eftertragtet festmåltid forbeholdt højtider, familie og gode venner.

Dansk landmand formodes at stamme fra Pommern. I Danmark kan anden som tamfugl spores tilbage til jernalderen. Dansk Landand var i 1800-tallet udbredt på gårdene på Fyn og i Nordjylland. Men ellers, og mest, hos velhavende bønder, på herregårde og på præstegårde.

Ænderne var nemlig ikke daglig kost. De skulle fedes op på korn og det var dyrt. Derfor var ænderne lidt en eksklusiv lækkerbisken, der blev serveret til festligheder og højtider.

Sidst i 1800-tallet blev der importeret flere forskellige ande-racer til Danmark. Dansk Landand var ved at forsvinde, og er siden blevet reddet ved et målrettet avlsarbejde.

Udseende

Den Danske Landand forekommer i tre farvekombinationer: en vildtfarvet, en helt hvid og en der er sort med hvidt bryst. En Dansk Landand vejer i gennemsnit 2,75 til 3 kilo, andrikken er lidt større og kan veje fra 3 til 3,75 kilo.

Kødet fra Dansk Landand er smagfuldt og saftigt, men racen har ikke slået an i en egentlig erhvervsmæssig produktion. De farvede fjern og de mørke fjerstubbe i kødet skulle bære skylden for det.

I dag er der kun ganske få eksemplar tilbage af den oprindelige Dansk Landand. Anden findes blandt andet på Oregaard.