Den Jyske Hest

Gårdejer Klaus Johnsen Klausen, Janderup, med Jysk Hest og roerenser anno 1912. I midten tjenestepige Christiane Nielsen, herefter karl Peder Ankerstjerne Nielsen.

En hest fra bronzealderen

Den Jyske Hest nedstammer fra den gamle, danske stridshest og bondehest, der har sin oprindelse en lille hest fra bronzealderen.

Gennem avlsarbejde i 1700- og 1800-tallet, blev hesten forvandlet til en muskuløs og stærk trækhest til glæde for landbruget. I starten side og side med de stærke, jyske stude, der forsvandt i første halvdel af 1900-tallet.

En engelsk hingst fra Suffolk, med hvide bagsokker, kom i 1862 ind i avlsarbejdet. Et fakta racen bære præg af den dag i dag.

Den Jyske Hest er en rolig, robust og stærk arbejdshest, der også fandt anvendelse i byerne. Legendarisk og ikonisk er brugen af Jyske Heste, når der skulle køres øl ud til københavnerne. Carlsberg startede traditionen med hestetrukne ølvogne i 1928, og de har efter sigende stadig 12 Jyske Heste på stald.

I 1800-tallet kom den ind i landbruget som trækkraft ved markarbejde. I starten side og side med de stærke, jyske stude, der forsvandt i første halvdel af 1900-tallet.

Den Jyske Hest havde sin storhedstid i 1950érne, hvor der i det danske landbrug var flere hundrede tusinde eksemplarer af racen.

Fortrængt af Fergusson

Næsten på et splitsekund – i løbet af en kort årrække forsvandt stort set hele bestanden. Den Jyske Hest blev offer for udviklingen af – og gårdmændenes og husmændenes indkøb af traktorer. – Alle skulle have en lille grå Fergusson.

Der er i dag kun 55 Jyske Heste tilbage, der modtager dyretilskud og indgår i et bevaringsarbejde. Næsten alle nedstammer fra hingstene, “Høvding” og “Prins af Jylland”.

I dag bruges Den Jyske Hest til naturpleje og som køre- og skovhest hos en lille flok ildsjæle.

Udseende

De oprindelige Jyske Heste var brune eller sorte, men racen er i dag rød med en lys pandelok, manke og hale og lange lyse hår på benene.

Gennemsnitshøjden for hopperne er en smule laver en hingstene, der kan blive mellem 155 og 160 centimeter. Gennemsnitsvægten ligger på 700 til 1000 kilo.