Gamle, danske husdyrracer

Gamle, danske landhøns.

På Oregaard, Bevaringscenter for Gamle Danske Husdyrracer, kæmper vi for vores sjældne, oprindelige, gamle husdyrracer.

Mange af husdyrracerne har været tæt på udryddelse. Nogen af racerne er mere sjældne end truede dyr, som panda, tiger og næsehorn.

De gamle husdyrracer er et stykke dansk kulturhistorie, der har bidraget til at skabe det velfærdssamfund vi har i dag. De er et levende, visuelt klenodie skabt gennem 12 000 år af husdyrnomader og husmænd.

Dyrene beriger det danske landskab og den danske natur, men ikke nok med det. Deres gener og egenskaber, der er opbygget gennem årtusinder, er en fremtidssikring for det danske landbrug. En levende genreserve, der kan være med til at sikre det moderne landbrug. Mister vi de gamle husdyr, har vi ikke noget at gå tilbage til, hvis der skulle blive brug for det.

Derfor skal vi bevare vor husdyrarv og derfor har Oregaard i fire årtier kæmpet for de gamle, danske husdyrracer.

Den Røde Danske Ko skabte engang berømmelse og velstand for danskerne.
Den Røde Danske Ko skabte engang berømmelse og velstand for danskerne.

Bevaringscenter Oregaard

På Oregaard arbejder vi med Jysk Kvæg, Sortbroget Dansk Malkerace, Ø-kvæg, Agersø-kvæg, Rød Dansk Malkerace, Dansk Malkekorthorn, Dansk Landged, Dansk Landfår, Klitfår, Sortbroget Landrace, Frederiksborghest, Gamle Danske Landhøns og Dansk Landand.

Dyrene findes dels på Oregaard og Rendebjerggård, dels rundt om på Fyn og i Jylland, hvor de om sommeren græsser i smukke kultur- og naturhistoriske omgivelser og landskaber.