Hvor kommer de fra? Hvorfor skal vi bevare dem? Er der mange dyr tilbage? Hvordan bevarer vi dem bedst? Hvem er ansvarlig for bevaringen.
Foto: Stig Benzon
På et støvet loft på Københavns Universitet, i en husdyrsamling fyldt med rester af nogle af stamfædrene til vore gamle, danske husdyrracer, har vi sat professor Bernt Guldbrandtsen stævne for at svare på netop de spørgsmål.
Berndt Guldbrandtsen
Bernt Guldbrandtsen er specialist i dyregenetik og avl. Han er en enestående, internationalt anerkendt forsker, der blandt andet har arbejdet ved Universitetet i Bonn.
Bernt Guldbrandsten har en stor interesse for de gamle husdyrracer, hvis gener og egenskaber han har undersøgt og studeret i mange år. Bernt Guldbrandtsen har desuden en dyb indsigt i såvel de genetiske problematikker hos moderne, som gamle racer.
Bernt Guldbrandtsen evner at levendegøre og formidle svært tilgængeligt stofområder.
Intet var derfor mere nærliggende, end at få netop professor Bernt Guldbrandtsen til at svare på spørgsmålene og fortælle om være gamle, danske husdyrracer.
Hvad skal der blive af de gamle husdyrracer?
Det er der blevet denne lille film ud af. En film der nok kan give stof til eftertanke, set i perspektivet af at nogle af vore gamle husdyrracer er ved at forsvinde helt, og andre har det meget svært.
.
Mangel af genetisk diversitet hos moderne og gamle husdyrracer
Af: Danske Arkegårde
Det bør være let at forstå, at restbestande af gamle husdyrracer på kun få hundrede dyr, eller mindre, er en udfordring at holde fri for indavlsproblemer, beretter professor Bernt Guldbrandtsen, specialist i genetik og avl på KU LIFE / Den Kongelige Veterinære Landbohøjskole på Frederiksberg. Det kommer dog bag på de fleste, at de enorme bestande på flere hundrede millioner malkekøer af moderne transnationale malkeracer, vores daglige mælkeprodukter kommer fra, trækkes med omtrent tilsvarende avlsproblemer, som gamle racer.
Jagten på ekstremt høje ydelser hos de få verdensracer indskrænker nemlig avlens diversitet til kun forholdsvis få tyre efter malkekøer med verdens højeste ydelsespotentialer, fastslår Bernt Guldbrandtsen. Derfor er moderne malkekvæg, som det fremgår af filmen, i særdeles tæt slægtskab. Dette uanset i hvilket land, køerne befinder sig, og indskrænkningen af genetisk diversitet truer vitaliteten. På sigt handler det om det moderne kvægs overlevelsesmuligheder og om fremtidens fødevaresikkerhed.
Bernt Guldbrandtsen er kendt på den internationale scene for en række større undersøgelser af f.eks. de røde europæiske kvægracer, hvor den autentiske, nu stærkt truede Rød Dansk malkerace udgør en særlig unik gren. Endvidere er han medudvikler af et test-kit, hvor europæiske landmænd via undersøgelser af et udvalgt udsnit DNA-markører let og billigt kan få undersøgt deres avlsdyrs potentialer. Som professor uddanner han fremtidens husdyrforskere, hvor det primært handler om de moderne husdyrracer. Guldbrandtsen er dog også optaget af gamle husdyrracers overlevelse.
På baggrund af omfattende genetiske undersøgelser fra sin tid på Aarhus Universitet og ved universitet i Bonn, kender han om nogen til avlsproblematikkerne hos såvel moderne, som gamle racer. Guldbrandtsen slår på, at produktionsforholdene for husdyrholdet erfaringsmæssigt med mellemrum ændrer sig radikalt. Med nye udfordringer; forandret klima, forandret fodring og andre krav til husdyrproduktionen, kan der igen bliver brug for gamle racers alternative genotyper og egenskaber. Samtidig påpeger han vigtigheden af at opformere gamle racer til større overlevelsesdygtige populationer. Kun ved øgning af de levende populationer, og i afbalanceret avl med langt flere handyr i spil, får vi de gamle racer til at overleve. Også nok så vigtigt, får mulighed for at indhente nødvendig viden om deres potentialer. For få år tilbage udarbejdede Bernt Guldbrandtsen en omfattende handlingsplan for de udryddelsestruede danske racer og deres genetiske ressourcer. Den er tænkt til i overensstemmelse med internationale aftaler, at bringe de udryddelsestruede racer på fode, før det er uigenkaldeligt for sent. Der mangler dog stadig politisk velvilje til at gøre planen operativ!
GAMLE DANSKE HUSDYRRACERS GENOMER – RACERNES OPRINDELSE OG SLÆGTSKAB
Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet